2021-11-22 10:52:09• hírek • Bede Emőke

Szigorítaná a kiszabható bírságok mértékét a közlekedési rendőrség

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

A rendőrök szeretnék, ha az alapvető közlekedési szabályokra fittyen hányó, sokszor agresszívan viselkedő sofőröket drasztikusabb bírságokkal lehetne sújtani. A tervezett szigorítást azzal indokolják, hogy Románia a közúti biztonság tekintetében továbbra is utolsó helyen áll Európában – tájékoztat a digi24.

A jelenleginél jóval borsosabb bírságok révén a rendőrség azokat a sofőröket szeretné jobb belátásra téríteni, akik elővigyázatlanul, agresszív módon vezetnek. Amennyiben sikerül a hatóságnak kieszközölnie a kívánt változtatást, akár 2900 lejes bírságra is számíthatnak azok, akik pl. másokat lelámpázva, leszorítva az autók között szlalomoznak. A rendőrség ugyanakkor nem csupán a bírságok összegét növelné jelentősen meg, hanem a jogosítvány felfüggesztésének idejét is. Jelenleg azon sofőrök, akik legalább 50 km/h-val lépik át a megengedett sebességet, 90 napra válnak gyalogossá, de a rendőrség szeretne bevezetni emellett egy új határértéket, melynek értelmében, aki a megengedett sebességet legalább 70 km/h-val haladja meg, 90 nap helyett 120-ra veszítse el az autóvezetői engedélyét.


Szigorítanának ugyanakkor azokon a büntetéseken is, melyeket az elsőbbségadás elmulasztásáért vagy a szabálytalan előzésért lehet kiszabni. Jelen pillanatban ezen szabálytalanságokért legfeljebb egy hónapra függeszthetik fel a sofőr jogosítványát, a tervezett módosítás révén azonban a vezetői engedély nélkül töltött kényszerpihenő akár két hónap is lehet.


Románia továbbra is az vezető helyen áll a halálos balesetek kapcsán


Tavaly 18 EU-s tagállamban minden eddiginél alacsonyabbra csökkent a halálos balesetek száma. Míg 2019-ben 1 millió lakosra számítva 51 halálos áldozatot követeltek a balesetek, addig 2020-ban ez a szám 42 volt – ez százalékos arányban kifejtve 17 százalékos csökkenést jelent. Ha pedig referenciaként nem a tavalyi évet, hanem 2010-et vesszük, akkor a csökkenés még jelentősebb, nem kevesebb mint 36 százalék.


Romániában a 2019-es évhez képest 12 százalékot, 2010-hez képest pedig 31 százalékot csökkent a fatális kimenetelű közlekedési balesetek száma, viszont az 1 millió lakosra jutó elhunytak száma még így is itt a legmagasabb: az uniós átlaghoz képest Romániában kétszer annyian, 1 millió főre számítva 85-en lelték halálukat az országutakon.


A koronavírus-járvány okán bevezetett korlátozások a Szatmár megyei autós forgalom kapcsán is éreztették hatásukat: a rendőrség által közölt adatok szerint 2019-hez képest tavaly 19 százalékkal kevesebb, szám szerint 72 súlyos közlekedési baleset történt, és az ezekben érintett személyek száma is 58-cal kevesebb volt, mint az azt megelőző évben. Az adatokból ugyanakkor az is kiderül, hogy 21 tragikus kimenetelű közlekedési baleset is történt a megye területén, ezeknek 70 százalékában gyalogosok (8) és kerékpárosok (7) vesztették életüket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: